17 augusti 2023

Personalsystem, personalapp eller HR-system?

Vilket av dessa verktyg som passar bäst för din organisation beror på dina specifika behov och krav. De tre termerna – personalsystem, personalapp och HR-system – används ibland synonymt, men det finns skillnader i deras omfattning och funktionalitet.

Personalsystem

Ett personalsystem är oftast en omfattande lösning som täcker en bred uppsättning HR-funktioner, inklusive anställningshantering, personalinformation, lön och förmåner, prestandahantering, personalutveckling och utbildning, schemaläggning osv. Personalsystem är vanligtvis mer omfattande och lämpar sig för medelstora till stora organisationer med komplexa personalbehov.

Personalapp

En personalapp är en mer nischad lösning som fokuserar på att ge personal enkel åtkomst till egen personalinformation, såsom anställningsavtal, semesteransökningar och rapportering av olika slag. Den kan även innehålla kommunikationsverktyg för att underlätta kontakt mellan medarbetare och chefer. Personalappar är särskilt användbara för organisationer som vill förbättra den interna kommunikationen och ge anställda en plattform där dom kan känna sig delaktiga och engagerade i organisationen.

HR-system

Termen HR-system, även kallat HRM-system är en bredare lösning som kan inkludera både personalsystem och personalappar, samt andra verktyg som används inom HR. Ett hrsystem kan vara en samling av olika program och appar som används för att hantera personaladministration och HR-processer.

Vad skiljer dem åt och vad ska man välja?

För att avgöra vilket verktyg som är bäst för din organisation, bör du överväga följande faktorer:

Organisationens storlek
Mindre organisationer och företag kanske finner en personalapp tillräcklig för att möta deras behov, medan större företag kan dra nytta av ett mer omfattande personalsystem.

Funktioner och behov
Identifiera vilka HR-processer och funktioner som är viktigast för din organisation. Om du behöver täcka ett brett spektrum av HR kan ett HR-system eller ett personalsystem vara lämpligt. Om du vill förbättra intern kommunikation och självbetjäning kan en personalapp vara mer passande.

Budget och tid
Priset och tid för implementation kan variera avsevärt mellan olika lösningar. Det är viktigt att hitta en balans mellan kostnad och funktionalitet. Det är viktigt att du kontrollerar uppsättningstid och eventuella kostnader för installation.

Användarvänlighet
Utvärdera hur enkelt verktyget är att använda för både medarbetare och administratörer. Ta reda på om verktyget fungerar med befintlig utrusning, så som datorer och mobiltelefoner eller läsplattor. Bra användarupplevelse kan spara tid och minska inlärningskurvan.

Personalsystem, personalapp, hrsystem

Valet mellan personalsystem, personalappar och HR-system är en avvägning mellan funktionalitet, budget och behov. Att utvärdera hur de matchar dina behov kommer hjälpa dig att fatta ett beslut som gynnar både ledare och personal.

Upptäck fördelarna med Easy Staff

Vi på Easy Staff har utvecklat en modern app med fokus på personalen, som är utformad för att öka engagemanget och deltagandet bland medarbetarna. Tänk dig en personalapp dopad med funktionalitet från personalsystem och hr-system!

Varför välja Easy Staff?

 1. Nyttiga funktioner

  Med Easy Staff får du tillgång till användbara funktioner som interna nyhetsflöden, frånvarohantering, chatt, personaldokumentation, rapportering och mycket mer. Allt är enkelt att nå via appen eller webbappen som är säkrad med BankID.

 2. Smartare kommunikation

  Ge medarbetare och chefer möjlighet att kommunicera och samarbeta smidigt. Vår app främjar en öppen och snabb dialog som bygger team och underlättar informationsutbyte. I Easy Staff kan information skickas till alla eller utvalda team. För snabba dialoger går det att chatta 1 till 1 eller i grupper.

 3. Anpassa och integrera

  Oavsett om ni bara är några få medarbetare eller en växande arbetsstyrka, kan Easy Staff anpassas efter behov, bygg på med avdelningar eller integrera med andra system. Använd och fokusera på de funktioner som är mest relevanta för ditt team.

 4. Tillgängligt för hela arbetsstyrkan

  Slipp administrera användarnamn och lösenord. Anställda, extrapersonal eller konsulter loggar in smidigt och säkert med BankID. Skiftarbetare ute i fabriken, säljare på resande fot eller admin-personal på kontoret, Easy Staff går att använda genom hela organisationen, oberoende mobil, platta eller dator, privat eller företag, utan att tumma på säkerheten.

 5. Enkelt att komma i gång

  Idag krävs användarvänliga och säkra digitala verktyg för att lyckas genom organisationen. Easy Staff har ett intuitivt gränssnitt som gör appen enkel att använda och ni kan vara i gång på 30 minuter.
OilQuick

"Vi ser redan nu att informationsflödet är markant bättre, fler deltar i våra aktiviteter, säkerheten har ökat och det viktigaste av allt är att alla medarbetare upplever att vår nya personalapp underlättar i deras vardag"

- Malin Lindqvist, HR-chef på OilQuick AB

Kan Easy Staff passa er?

Är du på jakt efter personalsystem, personalapp eller hrsystem men inte hittat rätt? Då kanske Easy Staff passar er! Boka en demo så visar vi allt.

Vill du se efter själv? Skapa ett konto helt kostnadsfritt via formuläret. Inget kreditkort eller bindande avtal krävs.

 

Läs vår integritetspolicy

Läs tjänsteavtalet

 

Du kan även kontakta oss på: 021 - 80 07 70